Vagtskifte Amalienborg - "For Kongens sikkerhed"

Inde midt i København ligger Amalienborg, der med sit prægtige syn, er en oplevelse i sig selv. Men det er egentlig ikke af den grund, vi er der i første omgang. For ude foran de imponerende bygninger står Danmarks 2. Livgardebataljon, hvis motto er “PRO REGIS SALUTE”, som betyder “For Kongens sikkerhed”.

Om Vagtskiftet på Amalienborg

Der findes tre typer af vagter, som har en indflydelse på hvordan vagtskiftet foregår: Kongevagt, Løjtnantsvagt og Palævagt.

Kongevagten er den største af de tre, hvor vagtskiftet starter med at Musikkorpset på 36 marchere fra Livgardens kaserne klokken 11.27. 

På pladsen står vagterne, der skal træde af, klar med deres gevær indtil den tiltrædende vagt er på plads. Kongevagten er den mest imponerende af det tre typer, men sker kun, når den siddende regent Dronningen er i residensen. 

Løjtnantsvagten er det næst mest imponerende type af vagtskifte, som sker, når Dronningen ikke er hjemme, men Kronprins Frederik, Prins Joachim eller Prinsesse Benedikte er. 

Løjtnantsvagten bliver klokken 11.30 fra Livgardens kaserne ledt af en kaptajn eller en premierløjtnant, når der er vagtskifte. 

Palævagt er det “mindste” skift af de tre og sker kun, når der ikke er nogen på Amalienborg. Palævagten marcherer afsted fra kasernen klokken 11.32 for at nå vagtskiftet til klokken 12.00.

Livgarden vogter sin post indtil de bliver afløst klokken 12 ved vagtskiftet

Livgardens 2. bataljon

Står man inde på pladsen ved Amalienborg præcis klokken 12, vil man se det alle tre typer af vagtskifte, som er et syn enhver bør opleve, når man i København. Dem som står med i Livgardens 2. bataljon er værnepligtige, som før de kan komme ind og stå vagt ved dronningen skal gennem 4 måneders grundforløb. 

Under dette forløb skal de tilegne sig evner inden for have generelle militære færdigheder som fysisk træning, nærkamp, eksercits, våbenlære og skydning, førstehjælp, bevogtning og felttjeneste. 

Først efter dette grundforløb kan de værnepligtige komme ind og tage deres tørn i 4 måneder ved vagtskiftet. Med denne 4 måneders rotation bliver der på et kalenderår kørt cirka 900 værnepligtige gennem vagtskiftets skema. 

Hvad kan der opleves ved vagtskiftet på Amalienborg?

1. Vagtskiftet

Lige når klokken slå 12 inde på pladsen skifter vagten inde på Amalienborg. 

Alt efter om der er nogen af de kongelige i residensen er det forskellige typer af vagter: Kongevagt, Løjtnantsvagt eller Palævagt. 

Her kan man forvente at se en præcision og rytme, som minder om en velsmurt maskine.

Er du mere interesseret i Livgarden, så læs mere her

2. Amalienborg

Står man inde på pladsen ved Amalienborg, er man omringet af 4 palæer, som hver især tilhører et medlem af den kongelige familie. 

Palæerne danner en ottekantet plads, hvor vagtskiftet foregår. 

I midten af ottekanten er en statue af Frederik den 5. på en hest placeret, da det var ham der grundlagde Amalienborg.

Find mere indformation om Amalienborg her

3. Gåafstand til den næste oplevelse

Amalienborg og vagtskiftet ligger helt inde i København K omringet af andre gratis oplevelser, som er et besøg værd. 

Nyhavn, Den Lille Havfrue, Marmorkirken, Amaliehaven, Kongenshave og meget mere ligger lige rundt om hjørnet.

Ser se hvilke gratis oplevelser, der eller er i København her

Livgardens historie - PRO REGE ET GREGE

Livgarden blev oprettet i 1658 af Frederik den 3.

I 1658 oprettede Kong Frederik den 3. regimentet Livgarden som til skulle have to funktioner. Den første funktion for regimentet, som nok er den mest kendte i dagens Danmark, er at beskytte den højeste myndighed i landet. Med andre ord skal Livgarden hele tiden beskytte den siddende regent af Danmark.

Den anden funktion for regimentet er at indgå i den danske hær som infanteri, hvilket nok er noget de færreste ved. Denne tvedelte funktion for regimentet gør, at man har delt det op i flere forskellige bataljoner med hvert deres fokus. Regimentets mottet er, “PRO REGE ET GREGE”, som betyder “For Konge og folk”, hvilket meget dækker over, de to funktioner, som regimentet over 300 hundrede år senere stadigvæk udfører.

Vagtskifte tider

Afmarch – Livgardens kaserne kl. 11.27

Ankomst – Amalienborg: kl. 12.00

Afmarch – Livgardens kaserne: kl. 11.30

Ankomst – Amalienborg: kl. 12.00

Afmarch – Livgardens kaserne: kl. 11.32

Ankomst – Amalienborg: kl. 12.00

Find Amalienborg her