Den lille Havfrue - Et vartegn for Danmark

Havfruen har gennem flere år været et dansk vartegn for Danmark ude i den store verden, og er kendt af nogle som værende en af de mest fotograferede damer i verden. Dette er også en af grundene til, at hun skulle til Shanghai og udstilles.

Om Den lille Havfrue

Hun var en gave til København fra Carl Jacobsen, der nok er mest kendt for at brygge lækre øl. 

Udover at være brygger var han en stor balletentutiast, efter han havde set balletten Den Lille Havfrue, der havde premiere 2. juledag 1909 på Det Kongelige Teater i København. 

Her så han ballerinaen Ellen Price, som betagede ham med hendes dans, hvorefter han fik hende uendeliggjort. 

Havfruen på Langelinje betragtes, som værende en af de største turistattraktioner i Danmark, men man kan ikke ikke slå fast med sikkerhed. Hendes popularitet vides ikke præcist, da det er en gratis oplevelse, som der ikke er en måler på.

Den lille havfrue er et af Danmarks vartegn, se at få hende oplevet.

Danskerne og Den Lille Havfrue

Danskerne skal se at få set den lille havfrue

For os danskere kan statuen virke meget uimponerende og ikke blive betegnet som noget specielt. Hun er speciel og det er synd, at der ikke bliver lagt mere mærke til hende blandt danskerne. 

En af teserne for, at hun ikke fanger danskernes interesse på samme måde er, at hun, sammen med H.C. Andersens historier kommer ind i os med modermælken, hvilket gør os “immune” overfor, hvor spektakulær en statue det egentlig er. Det er på tide, vi begynder at se hende gennem turisternes øjne og tillægger hende den opmærksomhed hun fortjener. 

En af de ting, som er værd at bemærke ved havfruen er, at hun er helt anderledes fremstillet end man ellers før har afbilledet havfruer. På Den Lille Havfrue sidder finnerne på siden af benene, hvor man normalt plejer at se havfruer, der har en menneskeoverkrop med en underkrop, der hører til fisk.

Hvad kan man opleve ved Den Lille Havfrue?

1. Den Lille Havfrue

Oplev forbindelsen, intimiteten og relationen til det danske vartegn. 

Læg mærke detaljerne og se tag lige et kig på de omgivelser og du er i. 

Udsigten udover vandet til Refshaleøen i baggrunden og ballerinaskulpturen i forgrunden, med vinden der blæser mod ansigtet – det bliver ikke meget bedre!

2. Kastellet

Synes du stadigvæk at oplevelsen ved Den Lille Havfrue er lidt flad, så vend dig 180 grader og se ind på Kastellet. 

Kastellet er den bedst bevaret fæstning i den nordlige del af Europa. 

Her kan du gå rundt på voldene og se, hvordan det stadigvæk bliver brugt af det danske forsvar.

3. Langelinie

Den Lille Havfrues adresse er Langelinje, som er en promenade, der i sig selv er en oplevelse. 

Langelinie er fyldt med seværdigheder: Langelinieparken, Søfartsmonumentet, pavilloner til højre og venstre og Gefionspringvandet for enden. 

Så tag en dejlig gåtur på 1,8 km og se, hvad den lange linje har at byde på.

Turister og Den Lille Havfrue

I den helt anden grøft er det med de turister, som drager langvejs fra for at se den 1,5 meter “store” skulptur. Turister der kommer for at se hende, er ikke kun fascineret af eventyret Den Lille Havfrue men er også interesseret i, hvor anderledes en oplevelse det er med hende. Ser man på andre landes vartegn og er de tit meget pompøse, fordi de skal illustrere, hvor godt det går umiddelbart kunne man tænke på Frihedsgudinden, Big Ben og Eiffeltårnet. 

Med Den Lille Havfrue er det noget andet, da hun er som navnet indikerer lille. Man får derfor en helt anden relation og intimitet med skulpturen, som man ikke kan få med andre vartegn. Dette forhold bliver også nemmere for turisterne, at få oplevelsen af da Edvard Eriksen, har samlet inspiration fra en rigtig person.

Hærværk og havfruen​

Den Lille Havfrue er et kendt mål for hærværk og er blevet chikaneret på mange forskellige måder. Hun har i sit lange liv på over hundrede år fået stjålet en arm, sit hoved og er blevet malet flere gange end man lige regner med. 

Tæller man alle chikaneringer og hærværk, der er blevet lavet mod hende, samme, er det 23 gange i alt. Den seneste episode var i 2017, hvor hun fik en blanding af blå og hvid maling hældt udover sig. Her kan du se en tidslinje, som viser alle forseelserne mod Den Lille Havfrue.

Yderlige info

Hun er der altid for dig

Den Lille Havfrue tager kun besøg i Shanghai, men hun kommer tilbage igen. Så du kan altid kigge forbi, når det passer dig.

Find Den Lille Havfrue