Assistens kirkegård

Assistens kirkegården i København er en af de mest berømte, hvis ikke det mest berømte gravsted i Danmark. Kirkegården har flere egenskaber, som gør den helt unik i forhold til så mange andre gravsteder. Ikke bare kirkegårdens historie er en unik fortælling, som vi vil tage et kig på, men også alle de egenskaber den har, gør parken til noget helt specielt.

Kirkegårdens historie

Da pesten i 1711 for alvor ramte København, blev der lavet 6 assistens kirkegårde uden for voldene i København. Epidemien krævede livet på 23.000 mennesker, hvilket gjorde, at man var nødsaget til at stable kisterne ovenpå hinanden. 

For at gøre tingene endnu værre, var stanken af døde kadaver så potent, at man blev nødt til at affyre kanoner, hvis krudtrøg kunne dæmpe den voldsomme dunst.

 I denne periode blev der lavet 6 assistens kirkegårde i København. I 1760 blev den Assistens kirkegård, som vi kender på Nørrebro lavet, fordi man skulle have flyttet de 6 overfyldte pestkirkegårde, som stadigvæk var farlige at begå sig omkring.

Stien ned gennem Assistens kirkegården, er noget af det som bedst kendt fra kirkegården

Hvad kan der opleves på kirkegården?

Assistens kirkegården i København har forskellige gratis oplevelser, som er for hele familien. Se, efter min mening, de bedste tre her:

1. Jagt efter kendte danskere

Som tidligere nævnt ligger der mange kendte danskere begravet på kirkegården, og ved at gå på jagt efter dem, får man en dybere indsigt i dansk historie. Man kommer forbi mange navne, som man enten har eller ikke har kendskab til. 

På denne måde kan man livliggøre sine selvsatte historietimer, og fylde de huller man har i Danmarkshistorien ud. 

Skal man på tur på assistens kirkegården og mangler man et kort eller rute over, hvor de kendte personers gravsteder ligger derinde, kan man finde et her.

2. Gratis guidet tur

Er man ikke den bedste til at give sig selv lektioner men kan godt lide tanken om at have undervisning i det fri, så er der også mulighed for det. 

På assistens kirkegården bliver der arrangeret gratis rundvisninger, hvor der er en guide, som tegner og fortæller Danmarks historie. 

Find ud af hvor og hvornår du kan komme med på en guidet tur her

3. Slap af og hyg

Assistens kirkegården er udover at være en gravplads et sted, hvor man kan slappe af og hygge sig. 

Det er det største grønne område på Nørrebro, hvilket har gjort, at folk det bliver brugt som park.

Københavns kommune har lagt planer om, at en fjerdedel af kirkegården, skal omdannes til park. 

Så pak picnickurven, en bog og tæppet, så kan der her solbades i flere timer.

Assistens kirkegården - de kendtes gravplads

Søren Kirkegaards grav er bare en af de mange kendte danskere, som ligger begravet her

Assistens kirkegården blev i starten anset for at være de fattiges gravplads indtil af krigskancellisekretær Johan Samuel Augustin, i 1785 bedte om at blive begravet på assistens kirkegården. Han brød med normen og flere fulgte efter ham. 

Efterhånden som årene gik blev gravstedet et symbol for prestige, hvor flere prominente mennesker valgte, at blive begravet. Derfor kan man i dagens Danmark finde mange af de kendte danske navne, som har været med til at skabe dansk historie.

Nogle af dem du kan finde begravet her er: Søren Kierkegaard, H.C. Andersen, Dan Turell, Natascha, Michael Strunge, Niels Bohr og mange flere. 

Hvad er en assistens kirkegård?

Grunden til, at man har assistens kirkegårde i første omgang, er, at man i pressede tider, har haft for mange døde i forhold til, hvor mange gravpladser, der er ved de respektive kirker.

Man kan se på denne type af kirkegårde, som værende hjælpekirkegårde, som assisterer, når der er behov. Heraf komme også navnet assistens.

Assistens kirkegården i København er ikke den eneste af sin slags. I Odense findes der også en hjælpekirkegård. 

 

Assistens kirkegården er et område på størrelse med 30 fodboldbaner

Hvor stor er assistens kirkegården?

På baggrund af kirkegårdens historie giver det god mening, at kirkegårdens areal er på cirka 20 hektar. 

Det er en størrelse, som kan være svær at forholde sig til så for at sætte det i et perspektiv, vil det svare til, at der var ca 30 fodboldbaner i stedet for.

Yderligere info

Åbningstider

  • Klokken 7-22 alle dage i sommerperioden
  • Klokken 7-19 alle dage i vinterperioden

Find mere info og kort her

Find assistens kirkegården